PARALLELL TIL UNDERVISNING

I Læreplanen finner vi følgende:

''Matematikk har lange historiske tradisjoner og har alltid vært en viktig del av vår kultur. (...) Opplæringen i faget har som mål at elevene utvikler innsikt i matematikkens historie og fagets rolle i kultur og vitenskap.''

Dette utdraget fra læreplanen viser at matematikkens historie står sterkere i skolematematikken enn på lenge. Vi aner kanskje en sammenheng mellom Fouriers problemer og det elever og studenter sliter med, både i den videregående skolen og på høgere nivå. Vi skal nå se en gang til på disse begrepene i dagens skole.

Et par pedagogiske begrep som står sentralt i den forbindelse:

I boken Thinking mathematically [JM], som er brukt i læ rerutdanningen, trekkes det opp strategier for hvordan matematiske problemer kan løses. Flere begreper som blir drøftet i denne boken passer godt inn i forløpet til problemet med konvergens av Fourierrekker:

Har vi i dag noe hjelpemiddel for å hjelpe elever og studenter gjennom disse fasene? Et virkemiddel som Fouriers samtid iallfall ikke var i besittelse av var datamaskiner. Datamaskiner i undervisningen er ofte uglesett av mange. En kritikk man med rette kan anvende, er at man ikke er i stand til å bevise noenting ved hjelp av en datamaskin. Men som en pekepinn på vei til et resultat kan de være til uvurderlig hjelp.

I tillegg C finner vi en beskrivelse av Gibbs fenomen. Dette fenomenet ble jo oppdaget nettopp på grunn av at Michelson Note_1 hadde matet en maskin (sannsynligvis en primitiv form for regnemaskin) med en datamengde han mente var tilstrekkelig for å få resultatet han ønsket. Men når han senere studerte partialsummene i Fourierrekka han undersøkte, ble han ikke kvitt de ''hattene'' som vi nå altså kjenner som Gibbs fenomen - og som vi vet skyldes forskjellen mellom punktvis konvergens og uniform konvergens.

Funksjonsbegrepet

Elever i videregående skole kommer gjerne til høyere utdanning med forestillingen om at en funksjon er en kurve i planet (eller som mange elever tror; en strek på papiret), og framstillingen man etterhvert kommer til, nemlig at det dreide seg om sammenhenger mellom variable, kunne vært klarere presist. Studenter i NTNU-faget MNFMA001 (for mange det fø rste møte med flerdimensjonal analyse) møter for eksempel funksjoner som beskriver temperatur i rommet, kanskje er de av typen MATH. Hvordan skal man kunne assimilere et slikt begrep hvis man er fastlåst til sine gamle begreper, og samtidig skulle tro man er i stand til å tegne en slik funksjon? Og hvem fikk vel høre i 2MX / 3MX at det fins funksjoner av typen MATH som nevnt tidligere? Man kan vel innvende at slike funksjoner ikke bør stå sæ rlig sentralt i videregående skoles matematikk-pensum, men det må vel ligge et poeng i å vite at de fins? I alle fall burde lærerne være klar over situasjonen.

En måte å illustrere en slik sammenheng på, og som kan forstås tidlig, er ved den gode, gamle ''funksjonsmaskinen''. (Finnes faktisk i Tambs-Lyches analysebøker). For å vise at man ikke er fastlåst til et enkelt uttrykk, kan man demonstrere med en maskin som produserer $f\left( x\right) $ etter hvert som den blir matet med $x.$ Og at $f$ bare er navnet på maskinen. En slik Petter Smart-maskin viser på en fin måte at det dreier seg om samhørende verdier $\left( x,y\right) $ og at man ikke nødvendigvis har formler som beskriver enhver funksjon i matematikken. Assimilering av funksjonsbegrepet kunne da kanskje skjedd på en annen måte enn hvis man gyver rett løs på bruk av grafiske framstillinger. Dette kan jo også lett demonstreres med en datamaskin. Visse websider tar også for seg et slikt skjema ved å lage en interaktiv maskin der elever kan putte hva som helst oppi og observere hva som kommer ut.

Et slikt skjema, er også fruktbart med tanke på senere anvendelser i programmering av datamaskiner. Da skal man gjerne finne et uttrykk som tilsynelatende ikke har med grafer å gjøre, men snarere sammenhenger mellom input og output.

Integralbegrepet

Ved høgere utdanning ergrer man seg ofte over nye studenters oppfatning av integralbegrepet. Tendensen har i lang tid vært at elever i videregående skoler sitter med oppfatningen at integrasjon er nøyaktig det samme som antiderivasjon. Selv om hverken lærere eller skolebøker legger fram akkurat denne påstanden, så burde kanskje situasjonen blitt klarere framstilt for elevene. At en slik oppfatning er uheldig også med tanke på videre studium er opplagt (og velkjent). En elev som lærer å regne ut de integralene han/hun blir presentert for i videregående skoles matematikk kan nok miste noe av motivasjonen når en på universitet og høgskoler begynner å lage Riemann-summer. Lang tid brukes for å få fundamentalteoremet etablert. ''Hva er vitsen med å gjøre det så tungvint?'' (Hva slags skole har man havnet på hvis man ikke vet at det er bare å antiderivere?) Ergrelsen er vel heller ikke så vanskelig å forstå. På en måte kan man si at mange elever har det samme problemet matematikerne hadde på Fouriers tid med at man hadde sett seg blind på fundamentalteoremet. Og hva er det egentlig som er hovedtanken i skolen? Hva er viktigst; skal elevene forstå begrepene og teorien bak, eller skal de være i stand til å bruke ferdige formler til å komme med håndfaste resultater?

Grensebegrepet er nok vanskelig, men ville det ikke være mer næ rliggende for skoleelever å tenke seg integralet som grensen for sum av tynne biter enn som en antiderivert?

Et eksempel fra virkeligheten: En skoleklasse (3MX) på 11 elever fikk spørsmålet ''hva er et integral?'' Ti av elevene svarte ''antiderivasjon''.

Kanskje er også skolebøkene for uklare på dette området. Det trengs kanskje ikke så mye for å pensle elevene inn på rett spor heller. Se på de første linjene i en eldre utgave av boken 2MN [S/Ø].

''I dette kapitlet skal vi lære å integrere funksjoner. Det skriver vi slik: MATH. Vi kan tolke integrasjonen geometrisk som å finne arealet mellom grafen til en funksjon og $x$-aksen.''

disk__9.pngFigur for å illustrere Leibniz' ''uendelige sum av uendelig tynne rektangler''

Leser man litt videre i denne introduksjonen kommer man straks innpå Leibniz' tanker om at integrasjon var å summere ''alle tynne linjer'' under en graf. Da kan vel ikke veien være særlig lang til å skjø nne hovedideen? Riktignok nevnes ikke at integralet av en funksjon som ligger under $x$-aksen kommer ut som negativt og dermed vanskelig kan ses på som et areal, men dette kommer man inn på litt senere.

En måte å takle dette problemet på i undervisningen er for eksempel å ta i bruk IKT-hjelpemidler. Programvare til bruk i undervisningen er gjerne uglesett både av lærere og pedagoger, men akkurat i tilfellet innføring av integrasjonsbegrepet kan de etter min mening så absolutt finne sin plass. Et kjent pedagogisk prinsipp er at elever må presenteres for mange eksempler innenfor en kort tidsperiode for å lære et nytt begrep. Riemann-summer tar imidlertid ganske lang tid å illustrere om man skal tegne og regne på et stort antall søyler for hånd. Etter å ha prøvd det ett par ganger for hånd kan man gjerne overlate til et dataprogram å ytterligere få klarhet i begrepet. Med IKT kan man på kort tid presentere mange situasjoner som illustrerer konseptet med arealet under en graf som grensen for en sum.

disk__11.pngIllustrasjon av trapes-metoden.

Selve eksperimentet blir det samme med slikt verktøy, men med slike hjelpemiddel kan elever selv forandre antallet søyler til praktisk talt så mange de vil. Man trenger ikke tenke på de regnetekniske vanskelighetene i første omgang, men bare studere selve egenskapen til integralbegrepet. Funksjonen kan selvfølgelig raskt endres, integrasjonsmetoden likeså (Simpsons metode, trapesmetoden, osv).

Nå når matematikkens historie stadig blir mer vektlagt i skolen (L97) kan man kanskje se langt bak i tiden for å få noen gode ideer med tanke på innføring av integralet. Hvordan startet det hele? Det er nesten ikke grenser for hvor langt tilbake man kan spore selv integrasjonsideen. Ideen er jo enkel; ''mange bekker små blir en stor å''. Allerede Arkimedes Note_2 hadde en slags integralteknikk. Et kjent eksempel er måten han fant arealet av en sirkel på. La oss se på hvordan han kunne finne et slikt areal ved å anvende en tenkemåte lik den vi prøver å overføre til elevene [TL2]. Arkimedes ville regne ut arealet av en sirkelen og ideen hans var å tilnærme dette arealet med arealer han behersket utregningen av. Han laget en omskreven og en innskreven mangekant i sirkelen, og denne delte da opp sirkelen i innskrevne og omskrevne trekanter (For øvrig kan alle mangekanter deles opp i trekanter - et viktig poeng i ungdomsskolen!). Jf., Darboux's ideer. Se figuren under.



disk__12.pngInnskreven mangekant


disk__13.pngOmskreven mangekant

Ved hjelp av at MATH får vi da at arealene av disse mangekantene er
MATH
og
MATH
Arealet til sirkelen må ligge mellom disse to verdiene, altså
MATH
Hadde vi visst at sirkelens areal var gitt ved $\pi r^{2}$ kunne vi videre funnet en tilnærming for $\pi $ ved
MATH
Da kan vi bestemme $\pi $ så nøyaktig vi vil (og har tid til) ved å øke $n.$ Som vi ser bygger vårt integralbegrep egentlig på nø yaktig samme ide som Arkimedes' arealberegning.

I [TL1, s.339] er det forresten en fin konklusjon med et forslag til hvordan studenter skal forstå integralbegrepet:

''Hva blir så konklusjonen på dette avsnittet? At man bør tenke på integralet på to forskjellige måter: Når det gjelder den teoretiske definisjonen og de praktiske anvendelsene bør man tenke på integralet som en grense av trappesummer, men når det gjelder utregningen av integraler, er det mye mer effektiv å tenke på antiderivasjon. Analysens fundamentalteorem sier at disse to tenkemåtene stemmer overens.''

Konvergensbegrepet

Begrepene uendelig og konvergens viser seg erfaringsmessig å være tunge å fordøye for skoleelever. Fourierrekker viste seg å være en morsom måte for elever (på 2MX-nivå) å få rekkebegrepet innført på. Igjen er det Fouriers aller første og aller enkleste eksempel som er et flott eksempel med gode og pedagogiske poenger. Vi minner om trappefunksjonen fra kapittel 1, der vi på intervallet MATH kan skrive
MATH
I en 2MX-klasse brukte vi denne rekka for å eksperimentere litt med kalkulator samtidig som vi skulle få en smaksprøve på konvergensbegrepet. Følger av funksjoner er selvfølgelig ikke pensum, og vi nevnte ikke noe om hvordan man skulle finne koeffisientene (integralbegrepet innføres jo ikke før i 3MX). Elever i videregående skoler i dag har tilgjengelig grafisk kalkulator, og det er lett å justere hvor mange ledd som skal tegnes i summen. Elevene fikk altså trent seg i mange aspekter ved å plotte partialsummer på kalkulatoren.

Det virket iallfall som om elevene kunne ane viktigheten av uendelig-begrepet, og spørsmålene de stilte skulle tyde på at de hadde fått med seg flere viktige poeng:

Her ser vi også en måte å gripe fatt i pedagogiske virkemidler, som dette å ''getting involved'' som [JM] nevner. Utforskning av egenskaper til funksjoner og kurver er et av områdene der IKT-verktøy og kalkulatorer er fint å anvende.

Anbefalt litteratur

Avslutningsvis vil vi nevne et par bøker som kan anbefales for videre lesning.

Dataverktøy

En del dataverktøy har blitt brukt i denne oppgaven, og noen kan også anbefales brukt i skolen:

Litteratur

\lbrack S/Ø] Sandvold, K.E./Øgrim, S.: 2MN
Gyldendal norsk forlag (1983); ISBN: 82-05-14385-4
\lbrack JM] Mason, J.: Thinking mathematically
Addison Wesley Publishing Company (1982); ISBN: 0201102382
\lbrack TL2] Lindstrøm, T.: Tilnærming til integralbegrepet
Artikkel i ''Nye og gamle emner i matematikk''
Hefte utgitt i fb.m. Faglig-pedagogisk dag 19.11.1999
\lbrack TL1] Lindstrøm, T.: Kalkulus
Universitetsforlaget AS (1995); ISBN: 82-00-22472-4
\lbrack LEX] Transnational College of LEX: Who is Fourier?
Language research foundation (2000); ISBN: 0-9643504-0-8
\lbrack TWK] Körner, T.W.: Fourier Analysis
Cambridge university press (1988); ISBN: 0-521-25120-6
\lbrack DMB] Bressoud, D.M.: A radical approach to real analysis
The Mathematical Association of America (1993); ISBN: 0883857014
\lbrack JP] Peetre, J.: Om Fouriers upptäckt av Fourierserier og Fourierintegraler
NORMAT 50, 2002

This document created by Scientific WorkPlace 4.0.

Neste: Divergensteoremet