FOURIERINTEGRALER

Etter at Fouriers banebrytende ideer hadde sett dagens lys, er det ikke vanskelig å forstå at det kun dreide seg om tid før disse ble videre utforsket. Man kan vel også tenke seg flere retninger utforskningen av Fourieranalysen kunne følge:

Det første punktet utviklet seg til en helt ny matematisk gren kalt Wavelets. Det ble sagt (av van Vleck) om denne teknikken at den ''(...) førte til en helt ny tenkemåte''. Det andre punktet kan vi også se behandlet flere steder. I [D/McK] finner vi for eksempel en del om flerdimensjonale Fourierrekker på en standard torus.

Siste punkt tok imidlertid Fourier selv for seg. Vi skal derfor se litt på dette i denne seksjonen. Vi er nå i den siste delen av Fouriers bok fra 1822 ([JF]), og dette er altså noe av det han hadde lagt til etter at hans originale utgave kom ut i 1807.

Trigonometrisk form

Da vi startet i kapittel 1 så vi at Fourier omarbeidet problemet fra å dreie seg om varmeledning til å omhandle hvilke funksjoner som kunne representeres ved konvergente trigonometriske rekker. Spesielt måtte vi finne en Fourierrekke som på en eller annen måte kunne representere MATHMATH Intuitivt sett skulle man kanskje tro at man kunne erstatte dette intervallet med hele tallinjen. Et åpenbart problem blir da periodisiteten til de trigonometriske funksjonene, så helt enkelt er det likevel ikke. Tar man i betraktning alt som kan skje når man lar noe gå mot uendelig, ser vi at vi bør være forsiktige. Som regel lever vi i den misforståelse at våre erfaringer fra den endelige verden kan overføres til den uendelige. Vi minner her om Cauchys ''bevis'' for at en uendelig sum av kontinuerlige funksjoner også er kontinuerlig. Vi finner også følgende motto i [TWK, s.221]:

''Try to argue about Fourier transforms in the same way as about Fourier series but do not expect your arguments to hold every time''.

Fouriertransformasjoner er mye brukt i anvendelser. Det er imidlertid ikke alle bøker som tar for seg bevis for at transformen gjør det den skal. Dette skyldes kanskje at forfatterne gjerne legger vekt på de mange anvendelsene for denne teorien. Vi så i kapittel 4 at en ''tilstrekkelig pen'' (i betydningen at den oppfyller Dirichlet-kriteriene) $2P$-periodisk funksjon $f$ generelt kan uttrykkes ved sin Fourierrekke slik:
MATH
Vi vet nå at denne Fourierrekka konvergerer punktvis mot $f\left( x\right) $, bortsett fra i diskontinuitetspunkter, der rekka konvergerer mot middelverdien av høyre og venstre grenseverdi ved diskontinuiteten. Hvis vi nå bruker at
MATH
kan vi skrive
MATH

Ideen er at man ved å la MATH burde kunne få noe som tilsvarer Fourierrekker på et uendelig intervall. Vi ønsker altså å finne ut hva som skjer med (f.eks.) temperaturfordeling i en lang leder. Dette er med andre ord en naturlig videreføring av Fourierrekker. Fourier selv skrev i boken sin [JF, s. 433] ($X$ er her integrasjonsområ det):

''Hvis vi antar $X$ er uendelig, vil leddene i rekka bli differensialer, og summen betegnet ved $\sum $ vil bli et bestemt integral (...). Grensene er helt vilkårlige konstanter''.

Vi kan selvfølgelig ikke bare sette $P=\infty $ da dette ikke vil gi noen mening. Vi må undersøke grenseprosessen. Leddet MATH vil gå mot null når $P$ vokser, vel å merke hvis integralet MATH $dt$ eksisterer og er endelig. Her kommer begrepet integrerbarhet igjen inn i bildet. Integrerbarhet blir da det første kravet på $f.$

Definition

La MATH være kontinuerlig.

(i) [TL1, s.421] Dersom MATH eksisterer og er endelig sier vi at
MATH
konvergerer.

(ii) [TL1, s.423] På samme måte: Dersom MATH eksisterer og er endelig sier vi at
MATH
konvergerer.

(iii) [TL1, s.423] La MATH være kontinuerlig. Dersom MATH og MATH konvergerer definerer vi
MATH

Vi kan erstatte 0 med et hvilket som helst tall i denne definisjonen. For å illustrere kan vi se på et par enkle eksempler:

Example

Funksjonen MATH gitt ved
MATH
er integrerbar på MATH. Utregning gir
MATH

Example

Funksjonen MATH gitt ved
MATH
er ikke integrerbar på MATH. Her får vi
MATH
Selv om det kan se ut som om disse to leddene kansellerer, vet vi jo at et uttrykk som MATH ganske enkelt er meningsløst. Funksjonen er ikke integrerbar, siden begge leddene divergerer.

Ideen er nå videre at andre ledd på av høyresiden av () minner om en Riemann-sum med maskevidde $\dfrac{\pi }{P}$. For å se dette setter vi MATH slik at MATH Da får vi
MATH
Hvis vi nå setter
MATH
kan andre leddet på høyresiden i () skrives
MATH
Når MATH vil MATH Dette minner jo da om en Riemann-sum for MATH og forhåpentligvis vil () konvergere mot
MATH
Vi ser at dette integralet ikke trenger å gi mening, men ideen er klar, vi kan kanskje finne en integralrepresentasjon for $f$ dersom funksjonen er ''pen'' nok.

Definition (Fourierintegralet)

Fourierintegralet til $f$ er definert ved
MATH

Vi ser tydelig analogien til vanlige Fourierrekker; en kontinuerlig variabel $\omega $ i stedet for indeksen vi hadde tidligere, MATH i stedet for MATH og MATH i stedet for $\dint_{-P}^{P}.$ Forhåpentligvis kan vi vise at Fourierintegralet for $f$ konvergerer mot $f$ for alle $x,$ eller for visse $x$ hvis vi legger restriksjoner på $f.$

På samme måte som vi har en kompleks versjon av Fourierrekkene har vi det også for integralformelen, bedre kjent som Fouriertransformasjon. Dette er et veldig nyttig verktøy i anvendt matematikk, og er så godt som uunværlig i fysikk og informatikk. Vi skal holde oss til Fouriers trigonometri-versjon, og nevner bare litt om den eksponensielle formen her.

Eksponensiell form

Denne kan oppnås på samme måte, vi skriver opp den generelle Fourierrekka, og lar perioden gå mot uendelig. Vi minner her om at vi generelt har den komplekse Fourierkoeffisienten gitt ved
MATH
Hvis funksjonen er tilstrekkelig pen vil Fourierrekka til $f$
MATH
konvergere punktvis mot $f\left( x\right) $ der denne er kontinuerlig. Vi har videre
MATH
Igjen setter vi MATH slik at MATH Vi får da at denne summen kan skrives
MATH
Setter vi
MATH
ender vi opp med
MATH
Igjen likner dette på en Riemann-sum. Lar vi MATH kan det se ut som om vi har:
MATH

Definition

Hvis integralet
MATH
eksisterer, definerer vi \underline{Fouriertransformen} av $f$ til å være
MATH
\underline{Den inverse Fouriertransformen} er definert som
MATH

Det kan, dersom dette siste integralet eksisterer, vises at den inverse Fouriertransformen rekonstruerer $f$ slik at
MATH
for alle $x$ under bestemte betingelse på $f.$ Faktoren $\dfrac{1}{2\pi }$ står noen steder i transformasjonsformelen og andre ganger i den inverse transformasjonsformelen. I noen bøker finner vi også at det står MATH i begge formlene, sannsynligvis for å framstille formelsettet mer symmetrisk. Andre notasjoner for Fouriertransformen er MATH eller $\overline{f}.$ Vi merker oss også likheten mellom Fouriertransformen og komplekse Fourierkoeffisienter. Vi kunne skrevet
MATH
og
MATH
Her transformerer vi først $f\left( x\right) $ og får $c\left( t\right) .$ Så bruker vi den inverse transformeren for å få tilbake $f\left( x\right) .$ På samme måte finner vi Fourierkoeffisienter for så å summere Fourierrekken for å rekonstruere $f.$

Det er for øvrig på grunn av nytteverdien i sammenhenger med elektronikk og e-lære at mange foretrekker å benytte $\omega $ som variabel (symboliserer frekvens) i stedet for den tidligere mer vanlige $t$ (symboliserer tid). Det er også en hel mengde andre anvendelser av Fouriertransformen. Det fins for eksempel en sammennheng mellom posisjonen og impulsen til en partikkel via denne transformen. Man har kanskje hørt om Heisenbergs usikkerhetsprinsipp, som slår fast at vi bare kan kjenne til en av størrelsene fart og posisjon nøyaktig på samme tid (se f.eks. [D/McK]). I tillegg brukes jo både Fourierrekker og Fouriertransformen for å løse diff.likninger.

Følger vi for eksempel framstillingen i [B/C] ser vi at veien til et bevis for at en integralrepresentasjon er gyldig er veldig lik den for Fourierrekker, dog litt mer avansert. Det er altså en analogi, selv om denne ikke kan følges helt.

Vi skal igjen innom Riemann-Lebesgues lemma. Vi tar nå skrittet fra å la grensen gå over $\QTR{Bbb}{N}$, til å gå kontinuerlig over $\QTR{Bbb}{R}$. Her skal vi bruke uniformt kontinuitet, noe Dirichlet ikke kjente til da han publiserte sitt bevis for punktvis konvergens av Fourierrekker.

Lemma (Utvidet Riemann-Lebesgue)

La $g$ være stykkevis kontinuerlig på MATH Da er
MATH

Proof

Vi antar $g$ er kontinuerlig på MATH der MATH og viser at
MATH
Lemmaet vil da følge ved en endelig sum av slike grenseverdier. Men hvis $g $ er kontinuerlig på $\left[ a,b\right] $ må den også være uniformt kontinuerlig der, siden $\left[ a,b\right] $ er en kompakt mengde [PRA, s.34]. La $\varepsilon >0$ være gitt. Velg så en $\delta >0$ slik at når
MATH
så er
MATH
Vi deler så intervallet $\left[ a,b\right] $ i $N$ like store delintervaller


MATH
der $N$ er stor nok til at MATH Vi har
MATH
Tar vi absoluttverdi får vi
MATH
Siden MATH og MATH får vi for det første leddet at
MATH
Antiderivasjon i det andre integralet gir
MATH
Vi har også at $g\left( u\right) $ er kontinuerlig på det lukkede og begrensede intervallet $\left[ a,b\right] $ og dermed er $g\left( u\right) $ også begrenset på dette intervallet, la oss si MATH og da er
MATH
Når MATH får vi $\dfrac{2KN}{r}$ MATH og dermed er
MATH
som ønsket.

Så trenger vi Dirichlets integral, som spiller tilsvarende rolle som Dirichlet-kjernen i forrige kapittel. Verdien var kjent også for Fourier, og han skrev selv:

''Undersøk først det bestemte integralet MATH som vi vet er lik $\dfrac{1}{2}\pi $ [JF, s. 426].''

og tidligere (om det samme integralet)

''Denne verdien har vært kjent en tid [JF, s. 346].''

La oss først beregne dette integralet. Vi får da bruk for følgende begrep:

Definition (Ensidig deriverte)

Vi definerer de ensidig deriverte fra høyre og venstre henholdsvis ved
MATH
og
MATH
dersom disse grensene eksisterer. (Her forutsettes først og fremst at $g\left( y-\right) $ og $g\left( y+\right) $ eksisterer.

Lemma (Dirichlets integral)


MATH

Proof

Vi viser først at integralet konvergerer. Siden både $\sin x$ og $x$ er kontinuerlige overalt, er $\dfrac{\sin x}{x}$ kontinuerlig overalt hvor den er definert. Integranden er ikke definert i $0,$ men vi vet at MATH (se f.eks. [TG, s.106] for en enkel utledning), så denne grensen eksisterer. Dermed vet vi at integranden er stykkevis kontinuerlig på alle intervaller på formen MATH Da kan vi sette opp
MATH
Delvis integrasjon i det andre ledd gir
MATH
Siden $k$ er positiv er MATH og da er MATH Videre har vi at MATH Nå vet vi at
MATH
Dermed vet vi at integralet
MATH
konvergerer. Det følger da at MATH konvergerer, la oss si mot $I$. Det vil si
MATH
Vi oppnår samme grense for MATH og MATH
MATH
Substitusjonen MATH gir MATH slik at
MATH
Vi undersøker så MATH. Minner da om at Dirichlet-kjernen kan skrives
MATH
Sett
MATH
og vi får
MATH
Funksjonen MATHer stykkevis kontinuerlig på intervallet $0<u<\pi .$ Vi vet at MATH Vi kan da vise at den ensidig deriverte fra høyre eksisterer:
MATH
L'Hopitals regel gir nå at
MATH
og dermed eksisterer MATH Vi kan nå dele opp integralet slik:
MATH
I det siste integralet har vi fra avsnittet om Dirichlet-kjernen at MATH På grunn av symmetri ser vi at MATH Sett
MATH
i det første integralet. Vi har
MATH
Siden vi viste at MATH eksisterer, eksisterer også $h\left( 0+\right) $, og at det er opplagt at MATH eksisterer. Derfor er $h\left( u\right) $ også stykkevis kontinuerlig på $0<u<\pi $. Riemann-Lebesgues lemma gir at.
MATH
Da har vi at
MATH
Siden MATH og vi kan konkludere at
MATH
som vi ønsket å vise.

Lemma

Anta $g$ er stykkevis kontinuerlig på hvert intervall MATH og at den ensidig deriverte fra høyre MATH eksisterer. Hvis det uekte integralet
MATH
konvergerer så er
MATH

Proof

Siden både $g\left( u\right) $ og $\dfrac{\sin ru}{u}$ er stykkevis kontinuerlige på $\left[ a,b\right] $, er også MATH stykkevis kontinuerlig her. Vi vet også at MATH eksisterer og er endelig, siden vi har antatt MATH eksisterer. For $u\geq 1$ har vi også MATH Siden MATH konvergerer fø lger det fra Weierstrass Note_1 M-test at
MATH
er konvergent.

La oss først se på et begrenset intervall MATH Vi har antatt at $g$ er stykkevis kontinuerlig på $\left[ 0,k\right] $ og at MATH eksisterer. Vi har da
MATH
Sett
MATH
Siden MATH eksisterer pr. antakelse, er $h$ stykkevis kontinuerlig på $\left[ 0,k\right] $ og det følger da av Riemann-Lebesgues lemma at første ledd går mot null når MATH Det vil si
MATH
I det andre leddet foretar vi substitusjonen $x=ru$ som gir
MATH
Men MATH er jo Dirichlets integral, og da er
MATH
La nå $\varepsilon >0$ være gitt. Siden MATH kan vi velge $k\geq 1$ så stor at MATH Til denne $k$-verdien kan vi finne $r$ stor nok til at
MATH
Vi merker oss nå at
MATH
Siden $k\geq 1$ så er dette mindre enn MATH og vi får
MATH
som var det vi ønsket å vise.

Fouriers integralteorem

Theorem (Fouriers integralteorem)

[B/C, s.211] La $f$ være stykkevis kontinuerlig på ethvert begrenset intervall på $x$-aksen, og anta
MATH
konvergerer. Da vil Fourierintegralet
MATH
konvergere til middelverdien
MATH
der begge de ensidige deriverte MATH og MATH eksisterer.

Proof

Ut fra definisjonen av uegentlig integral har vi
MATH
forutsatt at de forskjellige integralene ovenfor eksisterer. Sett
MATH
og
MATH
Se først på $I_{1}.$ Vi bruker her substutisjonen $u=t-x,$ $du=dt,$ som gir
MATH
stadig under forutsetning av at disse integralene konvergerer. Vi vil vise at det innerste integralet konvergerer uniformt. Se tillegg B for en utdyping av dette. Vi ser at
MATH
Siden $u=t-x$ har vi
MATH
og Weierstrass M-test gir da at MATHkonvergerer uniformt med hensyn på $\omega $ på grunn av antakelsen i teoremet. Dermed vil også $I_{1}$ eksistere, og vi kan integrere i den rekkefølge vi vil. Dermed får vi
MATH
Lemma gir da
MATH
siden vi har antatt MATH eksisterer.

Vi ser så på $I_{2}$. Her bruker vi substitusjonen $u=x-t,$ $du=-dt$ og får på samme måte som for $I_{1}$ at
MATH
Igjen gir lemma at
MATH
siden også MATH også eksisterer pr. antakelse. Vi har altså vist at
MATH
som ønsket.

Litteratur

\lbrack TWK] Körner: Fourier analysis
Cambridge university press (1988); 0-521-25120-6
\lbrack D/McK] Dym, McKean: Fourier series and integrals
Academic press ltd (1972); ISBN: 0-12-226451-7
\lbrack B/C] Brown, Churchill: Fourier series and boundary value problems, 6 $^{\text{th}}$ ed.
McGraw-Hill Higher education (2001); ISBN: 0071181512
\lbrack JM] Mason: Thinking mathematically
Addison Wesley Publishing Company (1982); ISBN: 0201102382
\lbrack PRA] Andenæs: MNFMA219 Reell analyse
NTNU
\lbrack TL1] Lindstrøm: Kalkulus
Universitetsforlaget AS (1995); ISBN: 82-00-22472-4
\lbrack JF] Fourier: The analytical theory of heat
Dover publications (1955)
\lbrack TG] Gulliksen: Matematikk i praksis
Universitetsforlaget AS (1996); ISBN: 82-00-22548-8

This document created by Scientific WorkPlace 4.0.

Neste: Parallell til skolen

Forrige: Fejerkjernen